SEKTÖRLER HAKKINDA
Günümüzde sanayi sektörü trendleri özellikle yüksek büyüme gösteren piyasalarda , hızla değişmekte . Bunun için pazarın eş zamanlı gerçeklerini görmek ; riskleri , rakipleri ve yatırımın geri dönüşünü iyi analiz etmek , doğru yerde, doğru zamanda , doğru adımları atmak için yanınızdayım.
Sektörlerle ilgili raporları okumak için Tıklayınız
TÜKETİM MALLARI
Afrika nüfusunun yarısı 20 yaşın altında olduğu ve kıtanın yaşadığı istikrarlı ekonomik büyüme düşünülürse , önümüzdeki yıllarda daha iyi bir yaşam kalitesi arayışı ile büyüyen bir orta sınıfın yükseldiğini göreceksiniz.
Bu da tüketim malları imalat sanayiye yüksek yatırım getirisi için sonsuz senaryolar ortaya çıkarır.
Dolayısıyla , Afrika pazarı doğru ulusal stratejileri uygulayan firmalara büyük bir potansiyel teşkil etmektedir.
Dayanıklı tüketim mallarında , beyaz eşya , elektronik eşya , endüstriyel mutfak ekipmanları , hızlı tüketim mallarında tekstil ürünleri , kağıt ürünleri , temizlik ürünleri vs. Afrika pazarındaki ciddi boşlukda büyük bir yüzdelik kapsamaktadır.
MAKİNE VE TESİS İMALATI
Gelişmekte olan ve ithalattan imalata geçme safhasındaki Afrika kıtası birçok yeni imalata girmek üzereyken makine sektöründe yol almış Türkiye için alternatif iyi bir pazardır. Nebati yağ üretim tesisleri , Tuz üretim tesisleri , Briket üretim tesisleri , Un üretim tesisleri , Makarna tesisleri , Paketleme tesisleri , Şeker üretim tesisleri gibi bir çok alanda yeni atılımların yapıldığı Afrika ülkeleri Çin ve Hindistan’ın rekabetçi fiyatlarının yanında Avrupa tercihlerinin yüksek maliyetleriyle orta noktasını Türkiye olarak yakalama şansımızı kullanmak için doğru yerdir.
TARIM
Tarım Afrika'nın ekonomik gelişiminin omurgasıdır . Kırsal kesimde yaşayan Sahra Afrikalıların %63 ‘ü ile dünyanın ekilmemiş ve ekilebilir toplam arazisinin 60% ‘ı olan Afrika kıtası , bu sektörde iş geliştirme için sonsuz bir potansiyel sunmaktadır. Girişimci tarım yapıları, mekanizasyon ve tarımsal tekniklerin modernizasyonu ile büyüyen bu sektör diğer ihtiyaçlar arasında gerekli hale gelmektedir .
Sulama sistemleri , sera imalatları , tarım makinaları ve aletleri Afrika pazarında yol alınabilecek bu sektördeki önemli alanlardır. Ayrıca Kaju , Kakao , Kahve gibi anavatanı Afrika olan bu ürünlerin de Türkiye ithalat pazarında önemli bir yeri vardır.
SAĞLIK
Analistler Afrika'da ilk beş en umut verici yatırım alanına özel sağlık sektörü koyuyor. Sektör hükümetlerin çabaları ve düşük maliyetli sigorta hizmetleri ile hızla gelişmekte ve çağa ayak uydurmaktadır. Ancak, hemşireler, doktorlar ve cerrahlar hala yüksek kaliteli hasta bakım cihazları ve aksesuarları için ihtiyaç duymaktadır. Bu da medikal ürünler, hastane ekipmanları , ilaç konusunda Afrika pazarında önemli bir pay olduğunun göstergesidir.
TURİZM
Afrika kültürel ve doğal etkileyici güzellikleri ile turizm konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Şu anda bir çok yeni destinasyonda yeni oteller inşa edilmekte bir çok Afrika ülkesi yeni yatırımcılara destekler vermekte ve bu potansiyeli değerlendirmektedir.
Mısır , Tunus ,Fas ve Güney Afrika turizm’den en fazla kazanç sağlayan ülkelerdir. İkinci kategori Namibya , Botswana , Mozambik , Tanzanya ve Kenya’dır.
Antik Mısır ve Piramitleri ile Mısır , otantik mimarisi ve meşhur plajları ile Fas ve Tunus ,safarileri ve dağcılık ile Güney Afrika ve Kenya , şelaleleri ile Zambia için turizm ekonomilerinin en önemli kaynağıdır.
Turizm ile gelişen ülkelerin yanısıra turizmi gelişen ve turizmini geliştirmek isteyen ülkeler de vardır .Yeni oteller inşaat ve yapı malzemeleri , endüstriyel mutfak , (havlu , nevresim vb. ) tekstil sektörü gibi birçok sektörün de faydalanmasını sağlamaktadır.
Afrika Ülkelerine yaptığım gezilerle ilgili makaleleri okumak için Tıklayınız
TEKSTİL
Afrika’nın tekstil sanayi karmaşık ve ürkütücü gözükse de, bu karmaşıklık içinde gizli ipuçlarını yakalarsanız Afrika tekstil sanayisindeki potansiyeli net olarak görebilirsiniz.
AOTIF(Afrika Pamuk ve Tekstil Sanayi Federasyonu)’ a göre Afrika’da 1,4 milyon ton pamuk üretiliyor. Bu da dünya üretiminin %5’idir. Gerçek değere ulaştırılabilirse %23’e ulaşabilir. Pamuğun %76’sı ham olarak ihraç edilir. Ayrıca Afrika’da ihtiyaç olunan kumaşın dörtte üçü ithaldir.
Afrika Tekstil Sanayi, %50 kapasitenin atında çalışır. 80’li yıllarda Afrika’da birçok tekstil işletmesi vardı. Son 15-20 yılda Afrika’da üretim yapan tekstil işletmeleri kapandı ve tekstil ikinci el tekstile döndü. Ucuz Çin malı ürünlerin piyasaya girişi zaman içinde yerini daha kaliteli ürünlere bırakmaya başlamıştır. Çin’deki işçilik ücretlerinin yükselmesi ile tekrar Afrika’daki imalatı canlanmaktadır. Özellikle Etiyopya’ya ve Kenya’daki işçilik fiyatlarının düşüklüğü ve birçok Avrupa markasının bu bölgede imalata girmesi gelecekte Afrika’nın bir tekstil merkezi olması yolunda olduğunun göstergesidir.
Batı Afrika’da orta gelir düzeyinin gelişmesi, artan nüfus, alım gücünün artması, marka ve kaliteye yönlenme başlamıştır.
İNŞAAT SEKTÖRÜ
İnşaat ve Mühendislik Sektörüne genel bakışta yapılan araştırmalar dünya devi inşaat firmaların neredeyse yarısının yeni coğrafyalara ve bunların içinde en popüleri Afrika kıtasına hareket etmeyi planlamaktadır. 5 milyar$ yıllık cirolu şirketlerin 2/5’i Afrika kıtası ile ilgilenmektedir. Daha küçük şirketlerin 1/5’i Afrika ile ilgilenmektedir. Kıta ile ilgilenen şirketlerin geneli Avrupa ve Orta Doğu merkezlidir.
Önümüzdeki 10 yılda kıtada ortalama yılda en az 100 milyar$ yatırım olacaktır. Kıtanın çok yüksek alt yapı stoğu bulunmaktadır.
Son yılda kıtada yapılan inşaat yatırımlarının mali değeri bakımından %40’ı yol, köprü gibi taşımacılıkla , %39’u enerji yatırımlarıyla, %5’i gaz ve petrol alt-yapısıyla, %5’i madencilikle, %5’i su ve %3’ü emlak sektörüyle alakalıdır.
İnşaat yatırımlarının proje sayısı bakımından %37’si enerji, %34’ü yol ve taşımacılık, %9’u madencilik, %6’sı emlak, %5’ su, %4’ü gaz ve petrol, %1’i sağlık ve %1 eğitimle alakalıdır.
Afrika kıtasının yıllık %6’lık büyümesi, kentlere göç ile konut ve altyapı ihtiyacının artmasına yol açmaktadır. İmalat sektörü, altyapı sektörü ile bağlantılıdır ve bu doğrultuda enerji, altyapı ve inşaat sektörü yakın gelecekte Afrika’nın bel kemiği olacaktır.
İnşaat sektörü, yapı malzemeleri sektöründen bağımsız düşünülemez. Artan AVM’lerin sayısı, daha lüks konutlar da çelik kapı, alüminyum doğrama, seramik grubu, vitrifiye grubu ve yeni dekorasyon ihtiyaçları için de aktif bir pazar haline gelmektedir.