Afrika'nın Safari Ülkesi Tanzanya
Tanzanya genelde pazar araştırma seyahatlerimde Kenya’dan sonraki durağım olur. Öncelikle ülkede 2 günlük bir işim varsa 4 gün ayırırım. Burada zaman biraz yavaş akar. Kapıda vize uygulaması vardır.

Devamını oku: AFRİKA’NIN SAFARİ ÜLKESİ TANZANYA

Batı Afrika'nın Mücevheri  Fildişi Sahili

Fildişi Sahili Afrika Kıtasının batı kısmında bulunan bir Afrika Ülkesidir. Batı Afrika’da, Gana ile Liberya arasında ve Kuzey Atlantik Okyanusu ile sınır ülkesidir. Sınır komşuları Gana, Burkina Faso, Mali, Liberya ve Gine’dir. Coğrafi toprak büyüklüğü açısından bakıldığında Türkiye’nin yarısından biraz küçüktür.

Devamını oku: BATI AFRİKA’NIN MÜCEVHERİ FİLDİŞİ SAHİLİ

Kenyalılar İklim Değişikliğinde Develerden Yardım Alıyor
Son yıllarda iklim değişikliğinin yansımalarıyla Kenya’nın bazı kısımları daha kuru hale gelirken, kırsalda yaşayan insanlar daha çok deve yetiştirmeye başladı.

Devamını oku: Kenyalılar İklim Değişikliğinde Develerden Yardım Alıyor

Çin’in, Afrika’nın Ekonomik Kalkınmasındaki Rolü
Çin’in Afrika’daki ekonomik performansı, Afrika’nın dönüşüm sürecinde başarılı olabileceğini ve nüfusun büyük bir kesimini yoksulluktan kurtarabileceğini göstermektedir.

Devamını oku: Çin’in, Afrika’nın Ekonomik Kalkınmasındaki Rolü

Altının ve İhtişamın İçindeki Fakir Ülke Zimbabwe 
Afrika seyahatlerinde havayollarının tren misali in-kalk şeklinde çalışması güzergah üzerindeki birçok ülkeyi tecrübe etmenize olanak sağlıyor. Örneğin Kenya’dan kalkan uçak önce Harare’ye inip sonra Lusaka’ya geçiyor.

Devamını oku: Altının ve İhtişamın İçindeki Fakir Ülke Zimbabwe

Rakamlarla Afrika’da Girişimcilik ve Sanayileşme
Afrika’nın çalışma çağındaki nüfusunun yüzde 22’si dünyanın en yüksek oranı ile yeni iş yerleri açıyor.

Devamını oku: Rakamlarla Afrika’da Girişimcilik ve Sanayileşme

Rakamlarla Afrika’da Beslenme
Afrika’nın 53 ülkesinin 13’ünde erişkinlerde obezite yüzde 15 veya daha fazla görülür.
Büyümede bozulma 28 ülkede yüzde 30 veya daha fazla oranda yaygındır.

Devamını oku: Rakamlarla Afrika’da Beslenme

Önümüzdeki 10 yılda Afrika’da hangi işler Para Kazandıracak?
Afrika’da hangi işler para kazandırır sorusu en çok karşılaştığım sorulardan biri. Doğru yerde, doğru zamanda yapılan doğru iş her zaman kazandırır. Afrika’da para kazandıran işler konusu oldukça kapsamlı ve uzun bir liste. Bu listeye kısmen değinelim.

Devamını oku: Önümüzdeki 10 yılda Afrika’da hangi işler Para Kazandıracak?

Afrika’nın ithal Ettiği 3 tahıl, Buğday, Pirinç ve Mısır
Afrika Neden Fakir: Afrikalı’nın her yıl cebini boşaltan 3 tahıl
Afrika’nın gerçekten neden fakir olduğunu merak ettiniz mi? Zengin ve verimli topraklara sahip bir kıtanın kendisini besleyemiyor olması sizce mantıklı mı?

Devamını oku: Afrika’nın ithal Ettiği 3 tahıl, Buğday, Pirinç ve Mısır

Afrika’da Kentleşme
Afrika’nın kentleri hızla büyümektedir. Bununla birlikte Afrika'nın şehir sakinleri için yaşam kalitesi, doğrudan kentsel yönetim kalitesine bağlı olacaktır. Kentleşme gelişmeye neden olabilir, ancak mevcut koşullar altında Afrika'nın yapısal zorluklarını da yanında getirecektir.

Devamını oku: Afrika’da Kentleşme

Etiyopya Doğu Afrika’nın En Büyük Ekonomik Devi olma Yolunda
Bugünlerde Etiyopya, Doğu Afrika’nın ekonomik devi olma yolunda Kenya’yı geçmiş durumda. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Etiyopya’nın Yıllık Ekonomik Çıktısı 2015 yılında 64,68 milyar dolardan bu yıl 72.52 milyar dolara ulaştı ve önümüzdeki yıl için de eldeki veriler doğrultusunda 78,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Devamını oku: Etiyopya Doğu Afrika’nın En Büyük Ekonomik Devi olma Yolunda

Afrika’da Kuraklığa Karşı Alınacak Önlemler
Afrika’nın büyük bir kısmını etkileyen kuraklık beraberinde getirdiği gıda güvenliği sorunları, yoksulluk ve çevresel bozulmalar gün geçtikçe şiddetlenmekte ve bütün bunlar iklim değişikliğinin gösteren belirtileridir.

Devamını oku: Afrika’da Kuraklığa Karşı Alınacak Önlemler

Afrika’da İklim Değişikliğinin Zorluklarını Fırsata Dönüştürebilmek
Son iklim değişikliği raporuna göre küresel ısınma 2,9 dereceden 3,4 dereceye yükselen fark ile Afrika kıtası için bir felaket anlamına gelebilir. Olumlama yapmak istersek, bu değerler göz önüne alındığında, kıtanın ortak bir amaç için bir araya gelmesine de vesile olabilir.

Devamını oku: Afrika’da İklim Değişikliğinin Zorluklarını Fırsata Dönüştürebilmek

2017  Afrika Ülkeleri Ekonomileri İçin Nasıl Bir Yıl Olacak?
Brexit Sonuçlarına göre ve içe dönük Amerika Birleşik Devletleri ‘nin açılımlarının doğrultusunda 2017’nin ekonomik çalkantılı bir yıl olması ihtimaldir.
Bununla birlikte, bazı Afrika ülkelerinde, Afrika’nın normal anlatılarının ötesinde sürdürülebilir bir büyümeye alternatif olarak yükselen ve toparlanan bir ekonomi görülebilir.

Devamını oku: 2017 Afrika ekonomileri için nasıl bir yıl olacak

Pahalı Gübre, Afrika’da Yeşil bir Devrimi Engelliyor (Uganda Örneği)
Sahra altı çiftçiler toprağın veriminden mahrum kalıyorlar çünkü besin maddesi tükenen toprağı yenilemek için kimyasal yolları uygulayamıyorlar.
Uganda örneğini referans alırsak, Kampala’daki “Konteyner Köyü”, Uganda’nın ana tarımsal ticaret merkezidir.

Devamını oku: Pahalı Gübre, Afrika’da Yeşil bir Devrimi Engelliyor

Afrika’da Geri Dönüşüm ve Yatırım Fırsatları –Afrika’da Çöpten Para Kazanmak
Afrika’da toplanan çöpler, özellikle gelişmekte olan Afrika ülkelerinde çok büyük sorundur. Dünya Bankası Kentsel Gelişim raporuna göre Afrika’da şu anda yaklaşık yılda 70 milyon ton çöp üretilir. Hızlı kentleşmesi ve büyümekte olan ekonomileri ile Afrika’daki atık üretimi 2025 yılına kadar yıllık 100 milyon tona ulaşacaktır.

Devamını oku: Afrika’da Çöpten Para Kazanmak

Türk İş Adamlarının Afrika ile ilgili Hataları
Türk iş adamları devletimizin son 10 yılda düzenlediği heyetler ve organizasyonlarla Afrika’yı görme şansına sahip oldu. Devletimizin bu kapsamlı organizasyonlarını düzenlerken Afrika’nın ihtiyaçlarını, pazarın açıklarını çok açık bir şekilde gösterdi ve ilk adımı atmaya teşvik etti.

Devamını oku: Türk İş Adamlarının Afrika ile ilgili Hataları

Afrika Boynuzu’nun geleceği Etiyopya mı?
Uzun zamandır Etiyopya diğer ülkelere ihtiyacı ile bilinirdi. Ama tablolar artık aksini göstermektedir. Şimdi, diğer ülkelerin Etiyopya’ya ihtiyacı bulunmaktadır. Etiyopya boynuzun birçok anlamda en güçlü ülkesidir ve bütün komşuları arasında kritik rol oynamaktadır.

Devamını oku: Afrika Boynuzu’nun geleceği Etiyopya mı?

Etiyopya Afrika'nın Rüzgar Başkenti Olma Yolunda

Etiyopya, Afrika’nın rüzgar sermayesinin başkenti olma yolunda hızla ilerliyor. Etiyopya’nın kuzeyinde 2013 yılında açılan Ashegoda türbini Sahra-altı Afrika’nın en büyük rüzgar sahasıydı. 300 milyon$’lık tesis Etiyopya’nın yenilebilir enerjilerde gelecek için büyük bir adım attığının göstergesiydi. Etiyopya’daki 6 aylık olağanüstü halin ortasında bile yenilebilir enerji sektörü hızla ilerlemektedir.

Devamını oku: ETİYOPYA AFRİKA’NIN RÜZGAR BAŞKENTİ OLMA YOLUNDA

Afrika Tarihinde Demirin Kültürel Gücü ve Minkisi

Demir antik Afrika’da birçok toplumda merkezi bir rol oynamıştır. Toplumların hem maddi, hem manevi gücünü düzenlemiştir. Fiziksel olarak, Afrikalıların korunma ve fetih için, tarım araçlarında, günlük yaşamda mutfak eşyalarında ve silahlarda kullanılmıştır. Manevi olarak, Afrikalılar demiri güç ile bağdaştırmış ve elementel güçlerin toprakta demiri oluşturduğuna inanmışlardır.

Devamını oku: Afrika Tarihinde Demirin Kültürel Gücü ve Minkisi

Afrika’nın Geleceği Afrikalı Gençlerin Ellerinde

Eski bir Afrika atasözü der ki: ”Ormanı orman yapan genç ağaçlardır.” Bu bağlamda Afrika’nın geleceğini Afrikalı gençler belirleyecektir. Yükselen Afrika derken Afrika birçok olumsuzlukla karşı karşıyadır. Çoğu gece 240 milyon insan yataklarına aç girer. Afrika çocuklarının %50’den fazlası beş yaşına gelmeden ölür.

Devamını oku: Afrika’nın Geleceği Afrikalı Gençlerin Ellerinde

İklim Direnci Uygulamalarının Afrika Tarımına Sunduğu Fırsatlar
Eğer Afrika tarım sektöründe iklim direncinde başarılı olursa, yoksulluğa büyük bir darbe getirebilir. Afrika ticaret politikaları ve uygulamalarında gerekli değişiklikleri yapılabilirse 20 milyar$ kazanabilir.

Devamını oku: İklim Direnci ve Tarım

Bakırın Ülkesi Zambiya

Afrika’nın bu bakır ülkesine beni çeken Viktorya Şelaleriydi ve Johannesburg’dan yaklaşık 2 saatlik bir uçuşla Livingstone’a varıyorsunuz. Turizmin beklediğimden gelişmiş olduğu bu Afrika ülkesi şelalelerin büyüsü ile kaplanmış. Viktorya Şelalerine halk arasında “Mosi-oa-Tunya” deniliyor yani “gürleyen duman”.

Devamını oku: Bakırın Ülkesi Zambiya

Güneşi Kucaklayan Ülke Fas

Birçok insanın renklerin ülkesi diye adlandırdığı Akdeniz’in Okyanusa kavuştuğuna şahitlik eden Batının Şark’ı bu ülke, muhteşem havası, Akdeniz ve okyanus sahilleri, verimli toprakları, uçsuz bucaksız sahrasında gökyüzündeki yıldızlara yakınlığı, Berberilerle çay keyfi, labirent medineleri ile bir başkadır.

Devamını oku: Güneşi Kucaklayan Ülke Fas

İlklerin Ülkesi Etiyopya

Heyecan verici, tarih ve drama dolu, bu büyüleyici ülke için yazılacak  o kadar çok şey var ki birkaç satıra sığdırmak çok zor. Eğer seyahatte kaybolmayı seven biriyseniz burada büyük mesafeler arasında beklenmedik sürprizlerle karşılaşmak hoşunuza gidecektir. Bu ülkeye her gidişimde değişimlerle karşılaşırım.Birçok Afrika ülkesi tarihini koloni dönemiyle anarken, Etiyopya tarihini insanlığın doğuşuna bağlar.

Devamını oku: İlklerin Ülkesi Etiyopya

Minyatür Afrika Kamerun

Kamerun Afrika’nın atan kalbidir. Aktif volkanları, beyaz kumlu plajları, dağlık alanları, derin yağmur ormanları, seyrek çölleri, Sahel’in kırılmış kaya formları ile farklı manzara ve iklim bölgelerini bir arada bulundurduğundan “Minyatür Afrika” olarak da adlandırılır. Bu güzel ülkeye hep Nijerya’dan uçtum. Nijerya’dan uçuşlar Lagos üzerinden oluyor. Ülke içinde Douala’dan ring yapan bir iç hat uçağı metro gibi in-kalk her gün sefer yapıyor.

Devamını oku: Minyatür Afrika Kamerun

Siyah Firavunların Ülkesi Sudan

Sudan’a bölünmeden önce ve sonrasın da seyahatlerim oldu. Seyahatlerim birer haftadan uzun oldu dolayısıyla sevdiğim bu ülkede bir ucundan diğer ucuna giderek yeterince vakit geçirdim. Sudan’da kapıda vize uygulaması var. Vize tek giriş için biraz yüksek ayrıca üç günden fazla kalıyorsanız, Sudan Emniyetinden uzatma farkı ödeyerek işlem yaptırıyorsunuz.

Devamını oku: Siyah Firavunların Ülkesi Sudan

Sudan'da Eski Bir Yol Hikayesi

Sudan bölünmeden önceki bir Sudan seyahatimde ilginç bir kara yolculuğuna ve geleneksel bir Sudan düğününe tanıklık ettim. Sudan’da bir yarı Sudanlı yarı Türk arkadaş yol rehberliği yapıyordu. Sudan’da Arapçayı öğrenecek kadar kalmadıysam da alfabe ile aram pek de fena değil. Bir iş görüşmesi için Hartum’dan Ubayid’e gitmem gerekiyordu.

Devamını oku: Sudan'da eski bir yol hikayesi

Afrika Şamanizmi

İnsanlığın beşiği Afrika’da şamanik uygulamaların birçok formuna denk gelebilirsiniz. Afrika’nın merkezinde Dogon(Mali) büyücüleri (hem erkek, hem kadın) "Ama" adında bir baş tanrıça ile iletişime geçerek şifa ve kehanet uygulamalarında bulunurlar. Afrika’nın bazı bölgelerinde geleneksel şifacılar çoğu kez "juju" uygulayanları "cadı doktorlar" gibi aşağılayıcı tabirlerle anılır.

Devamını oku: Afrika şamanizmi

Vahşi Afrika

Hiçbir yerde vahşi hayat Afrika’dan daha iyi yaşanamaz. Bilemezdim bir safariyi ‘bucket list’ime (hayatta yapılması gereken 100 şey) koyunca çok daha fazlasını biriktireceğimi.

Devamını oku: Vahşi Afrika

Nijerya’dan Osun - Osogbo Kutsal Ormanı ve Antik Ağaç Heykellerin Gizemi

Eğer bu antik figürleri önceden görmediyseniz veya duymadıysanız, kendinize bir sürpriz hazırlayın.
Osun kutsal korusu ormanın yoğunluğunda saklanmış büyük gözlü, garip özellikli eski şaşırtıcı, tuhaf görünümlü çok sayıda figürlerle karşılanıyorsunuz.

Devamını oku: Antik ağaç heykelleri ve Osogbo kutsal ormanı

Afrika'nın Sahte Peygamberleri

Afrika’da zaman yavaş işler ve sizde bolca beklemeli geçireceğiniz zaman içinde, eğer bir mekana kilitlendiyseniz ve bir de televizyon açıksa karşınızda uzun televizyon reklamlarına takılırsınız. Ya da yorucu bir gün sonunda otel odanızda kanalları karıştırırsınız.

Devamını oku: Afrika'nın sahte peygamberleri

Dünyanın En Büyük Kaju Ağacı

Dünyamızın her bir yerinde orayı ayrıcalıklı yapan bir şey vardır. Bazısı insan yapımı, bazısı türünün tek örneği olması, bazısı kendiliğinden oluşan bir doğa harikası.

Devamını oku: Dünyanın en büyük kaju ağacı

Nijerya'da Bir Avatar Hikayesi

IROKO birçok kültürde korkulan, dolayısıyla kaçınılan, zaman zaman adaklar adanılan saygı duyulan bir ağaçtır. Geleneksel Yoruba kültüründe köyler IROKO ağaçları etrafında kurulur. Iroko ağaçları LFA (yaşam merkezi) bir ağaçtır yani gölgesinde 1000’in üzerinde canlı türü mükemmel bir uyum içinde hayat bulur. IROKO ağacı bir boyut portalı olarak yaşayan tüm bu canlılara dengeli bir çevre yaratır.

Devamını oku: Nijerya'da bir avatar hikayesi

Afrika’nın Yağmalanmış Tarihi Eserleri  Üzerine

Afrika’nın kültürel ve dini eserleri çok uzun zamandır yağmalanıyor. Büyük yağma sömürgecilik zamanında başladı ve günümüzde de kısmen illegal bir şekilde devam ediyor. Bugün bu eserlerin birçoğu Avrupa ve Amerika müzelerinde yaratıldığı topraklardan okyanuslar kadar uzakta sergilenmekte.

Devamını oku: Afrika’nın Yağmalanmış Tarihi Eserleri Üzerine

Kralların kumaşı KENTE-Gana

Gana’nın Kente Kumaşı tüm dünya’da renkleri ve kalitesi ile bilinir, ayrıca spiritüel anlamları içeren desenler ile giysilerin ilk zamanlarda seremonilerde kullanılması ve devamında da ruh hallerini ve beklentileri yansıtması da kültürün ve dilin giysilere dökülmesinin yegane bir örneğidir.

Devamını oku: Kralların kumaşı KENTE-Gana

Önemli Arkeolojik Sahalar Afrika’nın Gelecek Şehirlerine Yol Gösterebilir

Afrika Kıtasının hızla kentleşen DarEs-Salaam, Nairobi, Kinshasa ve Luanda gibi şehirleri her 15 yılda nüfuslarını ikiye katlıyor. Daha yaşanabilir şehirler, kentsel planlama yoluyla yapılabilir. Günümüzde Avrupalı mimarlar ve şehir plancıları Afrika’nın gelecek kentselleşmesi üzerinde hakimiyet gösteriyor. Fakat yerelleştirilmiş planlama gündemi oluşturulurken, önemli arkeolojik sahalardan da öğrenilecek çok şey var.

Devamını oku: Önemli Arkeolojik Sahalar Afrika’nın Gelecek Şehirlerine Yol Gösterebilir

Küçük Mucizelerin Ülkesi Togo

Togo, küçük ama derli toplu minyatür bir Afrika ülkesi. Her şeyi en iyi şekilde temsil eden, kültürü ve doğası ile harika bir ülkecik. Afrika içinde seyahat yapmak, yakın ülkeler arasında benim gibi alışık olan biri için, hele bir de Afrikalı dostlarınız varsa oldukça kolay.

Devamını oku: Küçük Mucizelerin Ülkesi Togo

İstikrarsız iklimden istikrarsız politikalara

El Nino, Afrika Kıtasını bu yıl kısmen sert vurdu. Bu öngörülmeyen hava döngüsü, geçmişteki etkilerine nazaran daha sert olmuş gözüküyor. Madagaskar’daki tayfunlar ve güney Afrika’daki kuraklıkların etkileri gün geçtikçe belirginleşiyor ve ardında insani etkisi ile de korku yaratıyor.

Devamını oku: İstikrarsız iklimden istikrarsız politikalara

Güneş enerjisini kucaklayan 5 Afrika ülkesi

2009 yılında Nijerya’da güneş enerjisi ile çalışan Çin malı kuluçka dolaplarına denk gelmiştim. 2011‘de henüz Türkiye’de yok iken, orada güneş enerjisi ile cep telefonu şarj eden seyyar panellere rastlamıştım. Çinliler bunu çok önceden görmüş olmalılar.

Devamını oku: Güneş enerjisini kucaklayan 5 Afrika ülkesi

Afrika’ya Giderken Yapılması Gerekenler

Öncelikli olarak yanınıza çok fazla nakit almayın. Afrika ülkelerinin birkaçı hariç çoğunun havalimanlarında bankamatikler bulunmaktadır. Veya en kötü ihtimalle Hilton gibi büyük otellerde de bankamatikleri de kullanabilirsiniz. Bankamatik veya Kredi Kartlarınızdan ülke parasını daha uygun kurla çekmeniz mümkün. Sadece günlük çekim limiti var ve bankanız da işlem başına bir ücret alıyor, o da çok yüksek değil. Yapmanız gereken, kartınızın yurtdışında kullanıma açık olup olmadığını seyahate çıkmadan önce kontrol ettirmeniz.

Devamını oku: Afrika’ya Yola Çıkarken

Altının Kuma Döndüğü Ülke Mali

Senegal'den bir okyanus rüzgarı uçurdu bu Tubabu'yu, Dakar'dan Bamako'ya. Tubabu "beyaz adam" demek bu arada. Küçük bir havalanı var Bamako'nun. Bir başkente göre az gelişmiş bir kent.
Afrika'nın yedinci büyük ülkesini üç bölgeye ayırırsak, kuzeyde kurak Sahra, ortada yarı kurak Sahel bölgesi, güneyde ise verimli Nijer Nehri toprakları.

Devamını oku: Altının kuma döndüğü ülke Mali

Afrikanın İncisi Uganda

“Agenda mpola , atuuka waka ” yani “Yavaş hareketler sizi daha uzaklara götürür” demiş Uganda atasözü . Ben de Etyopya’dan geçerken küçük adımlarla Uganda, Ruanda ve Burundi ‘yi de gördüm, "Bakalım beni ne kadar uzağa götürecek?" merakıyla .

Devamını oku: Afrikanın İncisi Uganda

Hep Genç  Kalanların Ülkesi Senegal

Afrika'nın en batı noktasına gitmeden olmazdı tabii ki. Fransızların kış tatilini neden Senegal’de geçirdiğini, Dakar’a gittiğinizde fazlasıyla anlıyorsunuz. Senegal benim favori ülkelerimdendir.
Yılın 12 ay ortalaması sıcaklık 30 derece civarıdır. Senegallilerin yüzlerindeki tatlı gülümseme, stressiz tavırları onları yaşlandırmıyor; öyle ki yüzlerinde kırışıklık yok, yaşlarını öğrendiğinizde ise "İmkansız!" diyorsunuz. Bunun nedeni iklim midir, hormonları mı farklı çalışır yoksa gerçekten stressiz olmaları mıdır bilinmez.

Devamını oku: Hep Genç Kalanların Ülkesi Senegal

Her Misafirin Kral Olduğu Ülke Nijer

Nijer ile Nijerya çok karışıtırılır. "Aradaki fark neymiş, farkı bir de ben göreyim", düşüncesiyle Nijerya’dan Nijer’e de geçtim bir seferinde. Aradaki fark sadece, “ia” harfleri değilmiş . Öncelikli olarak Nijerya’dan yukarı çıktıkça Müslümanlık oranı artıyor ve Nijer’in yüzde 98 ‘i Müslüman. Ten renkleri de hafif silikleşirken gözleri daha bir belirginleşir.

Nijer ve Nijerya adını iki ülkenin topraklarını sulayan Nijer Nehri’nden almış . Nijer Nehri Afrika’nın üçüncü , Batı Afrika’nın en büyük nehri. Asıl adının Büyük Nehir , Ulu nehir , Nehirlerin Nehri anlamının taşıdığı söylense de bir başka rivayet de “Niger” adının ‘Negro ‘ ile aynı kökten geldiği “ siyah” anlamında olduğudur.

Devamını oku: Her Misafirin Kral Olduğu Ülke Nijer

Kunta Kinte’nin Ülkesi Gambiya

Senegale ‘e giderken aktarma yolunda olan bu Afrika’nın en küçük ülkesinde bir gece geçirdim .
2 milyon nüfusu ve ilginç sınırı ile eski Fransız sömürgesi Senegal’in ortasında , İngilizlerin kuşattığı bir nehir devleti gibi kalmış arada. Konuşulan dil tabii ki İngilizce.

Ülke sınırının ilginçliğinin sebebi İngilizler zamanında, Gambiya nehri boyunca ilerlerken sınırı topların eriştiği en uzun mesafe ile belirlemiş olması. Zaten Gambiya’da adını ‘yabancı topraklarla çevrilmiş ülke ‘ olarak almış.

Devamını oku: Kunta Kinte’nin Ülkesi Gambiya

İlginç Afrika Selamlaşmaları

Eğer yeni bir ülkeye gidecekseniz hele bir de bu Afrika’ysa "Merhaba" demek, bazen karışık bir hal alabilir . Bizim geleneklerimizde olan, bugünlerde pek de uygulanmayan büyüklerimizin ellerini öpmek ya da küçüklerin yanağından tutup sıkmak, başka kültürlere garip geliyorsa, aynı şekilde birinin avcuna tükürüp de sizinle tokalaşması, saygı göstergesi (Kenya ‘daki Masai Kabilesi) olabilir. Aslında bizde de nazar duası okunduktan sonra baş parmak hafifce tükürükle ıslatılıp dua okunan kişinin alnına sürülür, ayrıca tütütü yapılıp üflenir.

Devamını oku: İlginç Afrika Selamlaşmaları

Afrika Kültüründen İpuçları

"Afrika’da hareketler, kelimelerden daha yüksek seslidir." Bunun sebebi ise dillerin arasında bariyerler olmasıdır.

Selamlaşma, Merhaba demek, Tokalaşma onlara atılan ilk adımdır ve yöresel değişiklikler gösterir. Basit bir "Merhaba" ve sıcak bir tokalaşma pozitif etkileşimi sağlamanızı sağlar.Afrika'da bir markete girdiğinizde, "Merhaba, nasılsın?" sorusunu sormadan doğrudan paranızı uzatmayın.

Devamını oku: Afrika Kültüründen İpuçları

Onurlu İnsanların Ülkesi Burkina Faso’da İki Gün

Nijerya’dan Senegal’e geçişimde aktarma Burkina Faso’dan yapılınca bir geceyi orada geçirip bu ülkeyi de görme şansım oldu. Başkent Ouagadougou (Oga Doğu) ve havalanında çıkışta elbette sizi bekleyen taksi , telefon hattı vs. satmaya çalışan bir kalabalıkla karşılaşıırsınız.

Ouagadougou’da geçirdiğim iki gün içinde, başkent çevresini de görebildim. Ticaret Odasıyla yaptığım görüşmelerde birçok Afrika ülkesinde olduğu gibi yabancı yatırımcılara toprak tahsisi , 5 yıl vergi muhaffiyeti gibi imkanları anlatıldı.

Devamını oku: Onurlu İnsanların Ülkesi Burkina Faso’da İki Gün

Şarkıların Ülkesi Benin

Benin yolumun üstünde olduğu için gittiğim ülkelerden biriydi ama gariptir ki beni kendine 3 defa çağırdı. Uçuşlarda aktarma Cotonou üzerinden olduğu için, Gana ve Burkina geçişlerimde Benin’e birkaç gün ayırdım.

Nijerya’nın komşusu bu ülke 10 milyon nüfuslu ve genç oranı yüksek. Fransızca konuşulan Nijerya ile Gana arasındaki eski iki Fransız sömürgesi olan ülkeden biri. Benin körfezine baktığınızda Gana’nın St.Paul burnundan, doğuda Nijer Nehri nin denize döküldüğü Nun’a kadar olan 640 km.lik bölüm, "köle sahili" diye adlandırılıyor.

Devamını oku: Şarkıların Ülkesi Benin

Demir İşçilerinin Ülkesi Malavi

Diğer Afrika ülkeleri ile karşılaştırıldığında, zor ulaşılan ülkelerden bir tanesi de Malavi. Vizesini Almanya’dan almıştım, Türkiye’de fahri konsoloslukları var ama vize konusunda yetkili değildi. İki seyahatim oldu Malavi’ye ; Tanzanya ve Kenya üzerinden geçerek . Atr-42 pırpırlarla başta ürkütse de uçuşun keyfini çıkarıyorsunuz.

15 milyon nüfuslu bir ülke Malavi , iki büyük şehri Lilongwe ve Blantyre. Nüfusun yüzde 85 ‘i köylerde yaşıyor. 4 saatlik toprak köy yollarında gün batımından sonra da seyahatlerim oldu. Devamlı yollarda başlarında sepetleri ile insanları görmeniz mümkün.

Devamını oku: Demir İşçilerinin Ülkesi Malavi

Zanzibar'da Çalan Bir Flüt Afrikayla Ticarete Çağırır

Tanzanyalılar biraz yavaş kanlıdırlar, orada uzun süreli bekleyişlere dayanamayıp Dar Es Salaam dan günü birlik Zanzibara’a gitmeye karar verdim.

Orada bindiğim hızlı feribot, gerçekten hayatımda dalgalı okyanusta ilk ve son kez deneyeceğim zorlu bir tecrübeydi . Adaya vardığımda pasaport istediklerinde şaşırmış ve "Zanzibar ülke mi?" demiştim, çünkü bota binerken pasaporttan geçmiyorsunuz. Adaya vardığınız liman ise büyük ve işleyen bir liman.

Devamını oku: Zanzibar'da Çalan Bir Flüt Afrikayla Ticarete Çağırır

Çağırdığını Boş Göndermeyen Ülke Mozambik

Mozambik'e yaptığım iki seyahatimi de kara yolu ile kapı gümrüklerinden geçerek yaptım.Gümrük kapılarında sorun yaşamadım, yardımcı olanlar var. İlki Malawi’den , ikincisi Güney Afrika’dan giriş yaptım. Malawi'de karayolunda giderken yolun bir tarafı Mozambik bir tarafı Malawidir.

Nüfusu 25 milyon civarında olan bu ülke hızlı bir gelişim sürecinde. Başkent Maputo’nun nüfusun 1 ,5 milyon civarı olduğu söyleniyor ve her yer inşaat sahası. 100’e yakın otel inşaatı bu nüfus için fazla gibi görünse de turizme yönelme olduğunu gösteriyor.

Devamını oku: Çağırdığını Boş Göndermeyen Ülke Mozambik

Penguensiz Madagaskar ile Ticaret

Madagaskar'da penguenler yok ancak lemurlar var. Dünyanın dördüncü büyük adası olan Madagaskar'a iki kez gittim. Birincisinde Kenya üzerinden , ikincisinde de Güney Afrika üzerinden.

Bu seyahati önceden planlamakta fayda var. Benim gibi anlık program yapan birisi için uçak bulabilmek büyük bir şanstı. Dönüşte ise hiç planlayamadığım trafikden dolayı, az kalsın uçağı kaçırıyordum.Eğer uçağı kaçırmış olsaydım en az dört gün daha ülkede kalmam gerekirdi. Gerçekten de haritada göründüğü kadar kolay ulaşılamıyor. Türkiye'den en az 3 aktarma yapmadan gidilmesi imkansız.

Devamını oku: Penguensiz Madagaskar ile Ticaret