Etiyopya Afrika'nın Rüzgar Başkenti Olma Yolunda
Etiyopya, Afrika’nın rüzgar sermayesinin başkenti olma yolunda hızla ilerliyor. Etiyopya’nın kuzeyinde 2013 yılında açılan Ashegoda türbini Sahra-altı Afrika’nın en büyük rüzgar sahasıydı. 300 milyon$’lık tesis Etiyopya’nın yenilebilir enerjilerde gelecek için büyük bir adım attığının göstergesiydi. Etiyopya’daki 6 aylık olağanüstü halin ortasında bile yenilebilir enerji sektörü hızla ilerlemektedir.
Doğu Afrika, karlı sermaye, yeni altyapı çalışmaları ve ekonomi zirveleri ile hızlı büyümeyle yol alan bir on yıla girmektedir. Bu ivmeyi devam ettirmek için, Etiyopya hükümeti iddaalı kalkınma planlarıyla öne çıkıyor ve misyonunun özünü temiz enerji oluşturmaktadır.
Etiyopya karbon emisyonunu azaltmak için Paris antlaşmasında imza atan ve 2030’a kadar %64 aşağıya çekeceğini taahhüt eden en cesur ülkeler arasındadır.
Etiyopya hükümetinin milyonlarca dolar yatırdığı hidroelektrik mega projesi “Büyük Rönesans Barajı”, Afrika’nın en büyük barajı olacak. Aynı zamanda Etiyopya yakın zamanda Gibe III barajının da açılışını yaptı. Etiyopya’nın bir sonraki hedefi de Afrika’nın rüzgar enerji merkezi olmaktır.
Etiyopya 2013 yılında kıtanın en büyük rüzgar çiftliğini açmıştı. 290 milyon$’a mal olan 120 Mw’lık Ashedoga tesisini 2015 yılında 153 Mw’lık Adama II tesisi takip etti.
Ancak rüzgar enerjisi 2015 yılı sonunda Etiyopya’nın toplam 4.180 Mw ‘lık toplam enerji üretiminin sadece 324 Mw’lık kısmını oluşturuyordu. Enerji üretiminin büyük çoğunluğu hidroelektrik kaynaklıydı. Bu resim Etiyopya hükümetinin büyüme ve dönüşüm planında 2020 yılına kadar toplam 17.000 Mw’a ulaşması hedefinin bir parçasıdır. Hükümet dört yıl içinde rüzgar enerjisinde 5.200 Mw’a kadar ulaşmayı hedefliyor ve bunun içeriği en az beş rüzgar çiftliğinden oluşuyor. Maliyet 3,1 Milyar $ ve diğerleri ile 6 milyar $’ın üzerindedir.
Güvenilebilir bir elektrik şebekesine sahip olmak için farklı enerji kaynaklarına sahip olmak önemlidir. Bu doğrultuda rüzgar büyük bir odak noktasıdır.
Şu an Etiyopya’da çalışan Rüzgar Çiftlikleri; 120 Mw’la Ashugeda, 153 Mw’la Adama 2 ve 51 Mw’la Adama 1,
Kurulması devam eden Rüzgar Çiftlikleri;100 Mw Assela, 300 Mw Aysha, 100 Mw Debre Berhan, 150 Mw Adama 3 ve 42 Mw Mossobo ,
Etiyopya’nın rüzgar üretimini dört yıl içinde %1000’in üzerine çıkarma hedefi bazı çevrelerde şüpheyle karşılansa da inanmak için nedenler var. Etiyopya hükümeti örneğin 6 milyar dolarlık “Büyük Rönesans Barajı” projesi ile aslında daha büyük projelere imza atmış durumda.
Etiyopya’nın rüzgar enerjisine kaymasında en önemli faktör bölgedeki hakim rüzgarların kapasitesinin oldukça iyi olduğudur. Normalde elektrik üretiminin arttığı kuru mevsimlerde bile bölgede çok iyi rüzgarlar vardır. Rüzgar açısından bakıldığında Etiyopya kıtada en umut verici ülkelerden biridir.
Etiyopya hükümeti, rüzgar projeleri konusunda Danimarka Enerji Ajansı (DEA) ile çalışmaktadır.
Etiyopya^nın büyük planlarına rağmen, kalkınma ülkenin yoksul kesimlerine ulaşamamıştır. Dünya Bankası rakamlarına göre nüfusun %26,6’sının elektrik erişimi vardır. Etiyopya hükümet yetkilileri bu rakama itiraz etmektedir ve hatta insanların beş yıl içinde %90’ına elektrik erişim olanağı sağlayabilecek bir programa sahip olduklarını belirtmektedir.
Rüzgar enerjisi ile yeni siteler etrafında eğitim ve iş olanakları yoluyla topluluklar için geniş fayda sağlanması hedeflenmektedir. Dahası bu tesisler vasıtasıyla Etiyopya’nın bölgedeki konumu güçlenecektir. Ülke hali hazırda Sudan ve Kenya gibi komşu ülkelere enerji ihracatçısı konumundadır. Yerel şebekeyi beslemek ve hidro-enerji kaynaklarını kullanarak ihraç etmek için rüzgarı kullanabilir. Bunların çoğu sınırda yani ihracat için idealdir ve döviz kaynağıdır.
Etiyopya’nın ortakları, rüzgarın başarılı bir şekilde bölgede daha geniş bir trend izleyebileceği umuyor.
Etiyopya yenilebilir kaynaklar için vitrin olabilir. Komşu ülkelere ve Afrika’ya karbon gelişiminin mümkün olduğunu gösterebilir.