Afrika’ya Giderken Yapılması Gerekenler
Öncelikli olarak yanınıza çok fazla nakit almayın. Afrika ülkelerinin birkaçı hariç çoğunun havalimanlarında bankamatikler bulunmaktadır. Veya en kötü ihtimalle Hilton gibi büyük otellerde de bankamatikleri de kullanabilirsiniz. Bankamatik veya Kredi Kartlarınızdan ülke parasını daha uygun kurla çekmeniz mümkün. Sadece günlük çekim limiti var ve bankanız da işlem başına bir ücret alıyor, o da çok yüksek değil. Yapmanız gereken, kartınızın yurtdışında kullanıma açık olup olmadığını seyahate çıkmadan önce kontrol ettirmeniz.
Afrika genelinde döviz olarak dolar kullanılıyor ancak Türkiye’den doları temin ederken 2009 basım üzeri dolar almaya çalışın. Kenya gibi birkaç ülkede eski seri dolarlar geçmiyor. Ülkeyi terk ederken de yanınızda fazla ülke parası bırakmamaya çalışın; çünkü tekrar dolara çevirirken kurdan çok kaybedersiniz. Ben genelde Duty Free’lerde tüketmeyi tercih ediyorum.
Değerli bir saat, dikkat çekici takılar, şişkin bir cüzdan sizi hedef haline getirici şeylerdir. Hiçbir zaman ulu orta cüzdan içinden para çıkarmayın. Paranızı üzerinize dağınık olarak dağıtın. Küçük banknotlar halinde bulundurun. Değişik alternatifler, cüzdan kemerler gibi seçenekleri kullanabilirsiniz. Saate gelince, pek de ihtiyacınız yok aslında, Afrika’da zaman size göre akmıyor nasılsa, çok gerektiğinde cep telefonu saati de yeterli gelebilir.
Az eşya almayı her zaman tercih edin. Genelde götürdüğünüz eşyanını 1/3’ünü kullanırsınız.
Yanınızda ikinci bir ucuz telefon bulundurmanızda fayda var. Havalanlarında veya çıkışlarında hat bulmak ve kontür temin etmek mümkün. Seyahate çıkmadan önce, bu telefonlara gideceğiniz ülkenin Türk konsolosluğunun numarasını önceden teyit ederek kaydetmeyi unutmayın. Dönüşte sürpriz telefon faturaları ile karşılaşmamak için operatörünüz yurtdışı paketlerini gözden geçirin. Olası her türlü ihtimale karşı telefon numaralarınızın yedeğini alın ve önemli telefon numaralarını ayrıca bir kağıta da not almanız da fayda var.
Freebag tercih sebebidir. Kullanımı kolaydır, emniyetlidir ve gözünüzün önündedir.
Pasaportunuzun fotokopisini almayı unutmayın. Pasaportunuzdan ayrı bir yerde bulundurun.
Valiz konusu ilginç bir konu, Afrika’da havaalanında valizimin üstünde tepindiklerini gördükten sonra, "her seyahat bir valiz" sloganını bir hardcase ile noktaladım. Ben genelde bir bagaj valizi, kabin için bir sırt çantası ve freebagle yola çıkıyorum.
Fazla kağıt kalabalığı (katalog vs.) size yük olur. Pratik çözümler tercih edin. Afrika’da da teknoloji var, CD katalog oldukça pratiktir.
Yanınıza alacağınız giysilere gelince, hafif katmanlı spor kıyafetler tercih edin. Eğer güney yarım küreye gidiyorsanız iklim Türkiye’nin tam tersi olacaktır. Ben genelde yandan cepli safari pantolonlar ve spor gömlekleri daha kullanışlı buluyorum. Eğer özel bir toplantıya gitmiyorsanız takım elbiselerinize size sadece yük olacaktır ve ayrıca takım elbiseleriniz de zarar görebilir. Çoğu zaman tozun toprağın içinde gezmeniz gerekebilir. Otellerde giysilerinizi yıkatmanız mümkün. Uzun bir seyahat olacaksa oradan da alışveriş yapabilirsiniz, tekstil hiç de pahalı değil, yeterince Çin malı ürün var etrafta. Safariye çıkma ihtimaline karşı bilekli bir ayakkabı da almanız iyi olacaktır. Ayrıca yanınızda şapka ve enseyi kapatacak bir fular bulundurun. Afrika’nın havası ilginçtir. Güneş yokken bile yanmanız mümkün. Açık güneşli bir hava birden kapanıp şiddetli yağmur yağar sonra da tekrar güneş açar. Bu nedenle yağmurluk da çantanızda her zaman dursun. Şort alacaksınız da diz altı kapri tercih ederseniz müslüman kesimlere girdiğinizde bir sorunla karşılaşmazsınız. Ve tabii ki güneş gözlüğü, ama kaliteli bir gözlüğü kaybederseniz de üzülürsünüz.
Aktarmalı uçuşlarda sıkca karşılaşacağınız bir problem de valizler; bir gün, bazen iki gün arayla arkanızdan gelebilir. Bu ihtimale karşı yanınızdaki çantanızda bir günlük giysi yedeğiniz olsun. Ayrıca seyahat sigortası yaptırmayı unutmayın. Geciken kaybolan valizde tutanaklarınızı kaybetmeyin. Cep telefonuzda valizinizin bir fotoğrafı olması daha sonra valizinizin olası kayıp durumlarında faydalı olacaktır.
Sıkça karşılaşılan başka bir sorun da havaalanlarında gecikmeler ve uzunca beklemeler; bu durumda bekleme süresi 8 saatten fazlaysa, havayolu sizi bir otele çıkarmak zorunda ama talep etmeniz gerekiyor. Daha kısa beklemelerde ise havaalanında uzunca vakit geçireceğinizi düşünerek yan çantanızı ona göre ayarlamanızda fayda var.
Fotoğraf makinesi artık telefonlarda ancak ben bir profesyonel, bir de pratik makine taşıyorum. Her yerde her şekilde fotoğraf çekemeyebilirsiniz. Kısa zamanlamada, fazla dikkat çekmeden fotoğraf çekmeyi tercih edin ve yanınızda muhakkak bir Afrikalı dostunuz olsun. Profesyonel makine taşıyorsanız toza karşı makinenizi iyi korumaya alın. Tabii ki yedek hafıza kartı, yedek batarya olmazsa olmazlar.
Afrika’da araba kiralama hiç yapmadım. Tavsiye de etmiyorum. Ters trafik ve olası risklere karşı taksiyi tercih etmenizde fayda var. Taksi konusunda da her taksicinin telefonunu alın ve tekrar taksiye ihtiyacınız olduğunda alternatifiniz olsun, bazen geleceklerini söyleyip gelmeyebilirler ve pazarlığı asla unutmayın.
Çoğu yerde geceleri sokaklar karanlıktır. Ben hep freebagimde bir fener taşırım. Gerekmedikce gece sokağa yalnız çıkmamanızı öneririm.
Afrika geneli 3lü T prizler var, dolayısıyla bir konverter almakta fayda var. Ola ki unutursanız bir kapı anahtar ile de aynı prizleri kullabilirsiniz.
En önemli konuya gelelim, seyahate çıkmadan Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Müdürlüğünün, Seyahat Sağlığı birimini ziyaret edin. Genelde Havalimanlarında, liman kentinde yaşıyorsanız limanda da olabiliyor. İlk olarak Sarı Humma aşısı gereken ülkelerden birine seyahatte bulunacaksanız bu aşıyı oluyorsunuz. Gereken başka aşılar da varsa onlara da yönlendiriyorlar sizi. Uluslararası Sarı Aşı Karnenizi alıyorsunuz. Bu karne Türkiye’den Afrika ülkesinin vizesinin başvurusunda isteniyor ve ayrıca seyahate çıkarken de yanınıza almalısınız, çünkü ülkeye girişte pasaportdan önce veya sonra sizden karne isteniyor. Seyahat sağlık sigortanızı seyahat sigortanızın içeriğine ekletebilirsiniz.
Ayrıca küçük bir ilaç çantası almak da faydalı olacaktır. Koyacağınız kişisel ilaçlarınızın yanına mide ilacı, ishal ilacı, kabız ilacı, böcek ısırmasına karşı bir krem, yanık kremi, sıtma hapı (Seyahat Sağlığı Birimi verecek bunu size) , ağrı kesici, aspirin, antibiyotik, güneş kremi, el dezenfektanı, ıslak mendil (her yerde bulamayabiliyorsunuz) ekleyebilirsiniz.
Sivrisineklerden korunmak için sinek kovucu kremler de vazgeçilmezlerdendir.
Açık su asla kullanmayın ve hep yanınızda bir pet şişe bulundurun. Nijerya gibi ülkelerde otellerde yıkanma için kullandığınız su için dettol kullanmanız sağlık açısından sizi garantiye alacaktır. Dettolü oradan temin etmeniz mümkün.
Nijerya gibi ülkelere seyahat edecekseniz ve uzun süreli bir seyahat planlıyorsanız yanınıza konserve tarzı gıda maddeleri almanız gerekebilir. Hatta ben bu tip ülkelere giderken yanıma peynir ve tuz da alıyorum, genelde kahvaltılarda ekmek, omlet ve çaydan başka bir şey bulamadığınız zamanlar oluyor ve hele kültürde tuz kullanımı da yoksa yanınızdaki tuz gerekiyor.
Yanınıza alacağınız küçük hediyeler, karşılaşacağınız çocukları veya ziyarete gideceğiniz kişileri mutlu edecektir.
Yukarıda anlattıklarım ülkeler arasında değişikli gösterse de aklıma ilk gelenler, Afrika’da umduklarınız değil bulduklarınızla yetinmek zorundasınız. Her tür sürprize açık olun, umarım tatsız sürprizler değil güzel anılarla dolu bir seyahat geçirirsiniz.