Çin’in, Afrika’nın Ekonomik Kalkınmasındaki Rolü
Çin’in Afrika’daki ekonomik performansı, Afrika’nın dönüşüm sürecinde başarılı olabileceğini ve nüfusun büyük bir kesimini yoksulluktan kurtarabileceğini göstermektedir.
Çin, Sahra-altı Afrika için en büyük tek ticaret ortağı haline gelmiştir. Ve toplam ticaretin %17’sini oluşturmaktadır.
Buna karşılık, Hindistan yüzde 6 pay ve Brezilya %3 paya sahiptir. Sıradaki beş ülke Endonezya, Malezya, Suudi Arabistan, Tayland ve Birleşik Arap Emirlikleri Sahra-altı Afrika’nın toplam ticaretinin sadece yüzde 5’ini oluşturur.
Çin, Sahra-altı Afrika’sında toplam yapılan doğrudan yabancı yatırımın %16’ını oluşturur ve gün geçtikçe önemli bir yatırımcı ve yardım sağlayıcı haline gelmektedir.
Çin’in Afrika’nın doğal kaynaklarıyla (Zambiya’daki bakır, Nijerya’daki ve Sudan’daki petrol gibi) ilgilendiği kuşkusuzdur ancak odağını genişletmektedir.
Bugün 2000’den fazla Çinli işletme, 50 ‘den fazla Afrika ülkesinde yatırım yapmıştır ve gelişmektedir. Güney Afrika, Çin’in doğrudan yabancı yatırımlarının lideridir.
Çin’in Afrika’daki en önemli avantajı hızlı olabilmesidir. Çinli firmalar, finansal ve diğer ulusal ortaklarıyla hızlı bir şekilde tedarik sağlayabilir ve yakın koordinasyon içinde çalışabilmektedir.
Hız, Afrika’da önemli bir karşılaştırma aracıdır. Örneğin, kıtanın büyük alt-yapı ihtiyaçları var. Afrika’nın politikacıları taahhüt ettikleri projeleri teslim etme konusunda baskı altındalar. Artan nüfus ve ticari ihtiyaçlar için günlük elektrik kesintilerine çözüm üretecek enerji santrallerine ihtiyaç duyulduğunda daha az kirletici ve modern teknolojiler yerine, kömür santralı kurma teklifini bir kaç yıl içinde teslim almayı kabul etmek cazip gelebiliyor.
Ağustos 2017